martes, 24 de junio de 2014

Scouting: pas 3 "L'informe de video"

Ja fa dies us vaig escriure dos articles sobre la tasca de l'scouting: "abans de gravar" (http://nomesmisters.blogspot.com.es/2012/08/scouting-pas-1-abans-de-gravar.html) i "3,2,1... gravant" (http://nomesmisters.blogspot.com.es/2012/10/scouting-pas-2-321-gravant.html)

Aquesta vegada, us escric sobre la realització de l'informe...

El primer q cal tenir en compte és el q ja us vaig explicar sobre el q estem gravant, és a dir, per a qui gravem i què és el q estem gravant. Dit en altres paraules, l'objectiu de tot plegat!

Quan realitzo l'informe no puc deixar de banda, en cap moment, q aquest video és per algú en concret! Si el video és només per l'entrenador, les imatges poden ser unes; però si és pels jugadors, hauran de ser unes altres. Ja q el processament de la informació no és el mateix en un cas q en l'altre. Els jugadors necessiten unes imatges q resumeixin bé les idees bàsiques (separar el gra de la palla) mentre q a l'entrenador li podem donar tota la informació al nostre abast per a q ell mateix es faci la seva idea!

Una vegada tinguda en compte aquesta consideració ens posem mans a l'obra!

EL PARTIT: necessitem fer un CD amb el partit íntegre per a q se'l miri l'entrenador. Això vol dir, passar les imatges de la càmera a un arxiu. Per avançar feina, l'ideal és penjar el video a internet, per exemple a Youtube.
Per a fer aquest arxiu de video hi ha molts programes, jo utilitzo el PINNACLE STUDIOS ja q és el mateix programa q utilitzo per fer l'edició del video. També es pot fer amb el Windows Movie Maker o amb Atube Catcher entre d'altres.

TALLAR IMATGES: necessitem un programa per "tallar" les imatges. El millor q conec, gratuït i senzill, és LONGOMATCH.
Es tracta d'un programa q et permet definir categories i mentre fas el visionat del partit vas indicant cada jugada de què es tracta, amb un simple "clic"
És a dir, jo faig una plantilla per fer visionats on tinc, entre d'altres, INICI, DEFENSA, FALTES LATERALS, CORNERS OFENSIUS, GOLS... I en el moment q estic veient el partit clico damunt la pestanya corresponent i el propi programa em fa un tall de 10 segons abans del "clic" i 10 segons després de clicar i així tinc una jugada d'uns 20 segons. (La durada es pot modificar si es vol)


ANÀLISI DE LES JUGADES: una vegada he fet totes les marques a totes les jugades del partit, el programa em classifica els talls segons les categories q jo he definit. Així si vaig a INICI, hi trobaré totes les jugades q jo he marcat com a INICI. D'aquesta manera, si me les miro amb deteniment ja puc explicar com inicia el joc l'equip q estic analitzant!

SELECCIÓ DE LES JUGADES: després de mirarme-les totes i tenir clar com inicien el joc, només caldrà anotar en un full apart les jugades q vull q apareguin en el video! (També hi ha l'opció d'imprimir les jugades marcades i anar-les assenyalant a la pròpia impressió)

Quan fem un video per a jugadors necessitem tenir en compte q la seva capacitat d'atenció és limitada!15 minuts de video serà suficient... Alhora q les imatges han de ser molt concretes! La seva capacitat d'anàlisi pot ser molt diferent i ens interessa q tothom faci la mateixa lectura del joc. Per tant, cal seleccionar aquelles imatges on millor es vegi el q volem destacar!

ACOMPANYAMENT DE GRÀFICS: quan fem un informe de video en el q estem destacant certes particularitats del joc de l'equip rival, és necessari q els talls de video estiguin precedits per gràfics q resumeixin l'acció.

Un dels programes fàcils de fer servir és el POWERPOINT del paquest de Microsoft Office. A través de diferents diapositives es tracta d'insertar simbols i fletxes com si d'una pissarra de les "de antes".



EDICIÓ DEL VIDEO: una vegada seleccionades les imatges a mostrar i els gràfics q les complementen, és moment per a fer l'edició de video, és a dir, fabricar l'informe q veuran els jugadors.
Molts programes et permeten fer aquest video... Jo faig servir el PINNACLE STUDIO ja q la seva interfície és fàcil de fer servir.
Es tracta primer però, de tenir clar l'esquema  del video i fer q jornada rera jornada el format sigui el mateix (així és més fàcil q els jugadors interpretin a idea).
Un possible esquema és començar per l'atac i acabar per la defensa. És a dir, per exemple, fase d'inici, fase de continuitat, ocasions de gol, gols, accions a pilota parada defensives i després fase defensiva, ocasions de gol, gols, accions a pilota autrada defensives.

Cadascú però s'elaborarà el seu guió. Això sí, és apropiat fer-se una plantilla q es pugui "anomenar i desar" cada vegada i així estalviar feina...

La feina ja està feta... Ara només mancarà el visionat conjunt i com treballar-ho durant la setmana!

No hay comentarios:

Publicar un comentario